• Wat zijn jullie vriendelijk! Ik had me jullie veel strenger voorgesteld.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Wat een keuze: ik had gewoon nooit gedacht dat ik ooit voor deze beslissing zou komen te staan.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Thuis praten we nooit over seksualiteit. Hier kan dat gewoon en ik voel me er niet eens ongemakkelijk bij.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Is het nu al klaar? En die prikken dan? Die heb ik helemaal niet gevoeld!

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

Abortuspil

Zwangerschapsafbreking met de abortuspil is een medicamenteuze behandeling. Voor deze behandeling neem je, verspreid over twee dagen, een aantal tabletten in. Hierdoor ontwikkelt de bevruchte eicel zich niet verder en wordt deze vervolgens afgestoten zoals bij een vroege miskraam. Deze behandeling is alleen mogelijk als je maximaal 9 weken zwanger bent. De behandeling bestaat uit twee delen.

In de kliniek
Op de dag van je afspraak krijg je, na je intakegesprek, 1 tablet mifepriston van 200 mg. Deze neem je ter plekke met water in. Mifepriston is een antihormoon dat de instandhouding van de zwangerschap tegengaat. Het bevat een anti-progestageen. Dit blokkeert de werking van het progesteron, een stof die het lichaam zelf aanmaakt om de ontwikkeling en innesteling van de bevruchte eicel te bevorderen. Na inname van de mifepriston ga je naar huis. Mogelijk krijg je dan al last van krampen en bloedingen. Heel zelden wordt daarbij echter al het vruchtzakje afgestoten. Ook als dit wel gebeurt, moet je de behandeling toch volledig afmaken.

Thuis
Eén of twee dagen na inname van de mifepriston neem je thuis tegelijk vier tabletten misoprostol. Deze bevorderen het afstoten van het vruchtzakje door het samentrekken van de baarmoeder. Dit gaat gepaard met bloedverlies en buikkrampen. Hiervoor mag je pijnstillers innemen. Na ongeveer drie uur vindt dan bij de meerderheid een miskraam plaats. Voorwaarde voor deze thuisbehandeling is dat er een andere volwassene in huis is, dat je niet voor kinderen in huis hoeft te zorgen en dat er vervoer beschikbaar is om naar een kliniek of artsenpost te gaan als dat nodig is. De exacte instructies krijg je tijdens je eerste bezoek in de kliniek.

Na de behandeling
Vier weken na inname van de laatste dosis pillen doe je zelf een nacontrole door een urinetest die je van de kliniek meekrijgt. Dit is belangrijk om zeker te weten dat de behandeling helemaal goed is verlopen.

Bij eventuele klachten of problemen kun je contact opnemen met de huisarts of de kliniek. Houd er rekening mee dat het bloedverlies na de abortuspil sterk variëert; van enkele dagen tot de eerstvolgende menstruatie.

Na het gebruik van de abortuspil kun je meteen weer zwanger worden. Daarom raden we aan meteen na de behandeling een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Als je gekozen hebt voor de pil als voorbehoedsmiddel, dan kun je hier het beste op de dag van of één dag na het gebruik van de misoprostol mee starten.

Veelgestelde vragen