• Thuis praten we nooit over seksualiteit. Hier kan dat gewoon en ik voel me er niet eens ongemakkelijk bij.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Wat zijn jullie vriendelijk! Ik had me jullie veel strenger voorgesteld.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Ik voelde mij heel serieus genomen en ging uiteindelijk opgelucht naar huis

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Is het nu al klaar? En die prikken dan? Die heb ik helemaal niet gevoeld!

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

Soa's

Een Seksueel Overdraagbare Aandoening (soa) of geslachtsziekte is een virus of bacterie, overgebracht door seksueel contact. Jaarlijks worden veel mensen in Nederland  besmet met een soa. Soms is een soa alleen lastig. Er zijn echter ook varianten die ernstige gevolgen kunnen hebben als ze niet op tijd worden behandeld, zoals chlamydia of hiv. Voorkomen is in dit geval dan ook altijd beter dan genezen: zorg ervoor dat je veilig vrijt. Gebruik bijvoorbeeld altijd een condoom of vrouwencondoom en vermijd wisselende of onveilige contacten. Vermoed je dat je mogelijk toch besmet bent geraakt met een SOA, dan is het zaak zo snel mogelijk een afspraak te maken met je huisarts of met een medewerker van de ASK kliniek. Een soa gaat namelijk niet vanzelf over én je kunt ook anderen besmetten als je de soa niet laat behandelen.

Symptomen en onderzoek
Soa's openbaren zich op verschillende manieren; van een brandend gevoel bij het plassen, jeuk, afscheiding, blaasjes, wratten, bloedverlies tot pijnlijk opgezwollen klieren in de liezen. Soms heb je echter ook helemaal geen klachten. Om erachter te komen of je inderdaad besmet bent, zal de arts/verpleegkundige een urineonderzoek doen, een kweekje maken of bloed afnemen. Als blijkt dat je besmet bent met een SOA, kan de arts je hiervoor behandelen en medicijnen voorschrijven. Indien nodig, wordt je doorverwezen naar de soa-poli van een ziekenhuis.
Het consult, de tests en behandeling kunnen anoniem worden uitgevoerd. Informeer telefonisch naar de mogelijkheden: 040 - 244 59 76 (Eindhoven) of 026 - 443 64 57 (Arnhem).

Contactonderzoek
Omdat soa’s besmettelijk zijn, doe je er goed aan om iedere persoon met wie je recent seksueel contact gehad hebt te waarschuwen als blijkt dat je besmet bent. Als je dat wilt, kan de GGD helpen bij het opsporen en onderzoeken van die persoon of personen. Kijk voor meer informatie op: www.soa.nl

 

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, laat je je één keer per jaar testen op SOA’s. En als je een VGZ of Univé Jong-pakket hebt, wordt het consult en de test volledig vergoed (éénmaal per jaar). Kijk voor meer informatie over de voorwaarden van vergoeding in de verzekeringsvoorwaarden van het VGZ of Univé Jong-pakket: VGZ Jong of Univé Jong.

     

Veelgestelde vragen