• Ik zorg al alleen voor twee kinderen, een derde kan ik echt niet aan.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Wat fijn dat mijn vriend erbij mocht blijven!

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Ik dacht dat bij mij de pil niet werkte. Blijkt dat ik hem jaren verkeerd heb gebruikt!

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Wat zijn jullie vriendelijk! Ik had me jullie veel strenger voorgesteld.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

Morning after

Ondanks voorzorgsmaatregelen kan het tijdens het vrijen toch misgaan. Bijvoorbeeld omdat het condoom scheurt of omdat je vergeten bent de pil te slikken. Tot maximaal 72 uur na het onveilig vrijen, kun je proberen een zwangerschap te voorkomen met de morning after pil (noodpil).

Morning after pil

De meest bekende morning-afterpil, levonorgestrel, is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek of drogist.

Het werkt het best als je hem zo snel mogelijk inneemt nadat je onbeschermde seks hebt gehad. Hoe langer je wacht met innemen, hoe minder betrouwbaar hij is.

In geval van braken binnen drie uur na inname, raden we je aan opnieuw een noodpil in te nemen.

Onlangs is een nieuw noodanticonceptivum geregistreerd, ulipristal (Ellaone®). Het dient binnen 120 uur na een onbeschermde geslachtsgemeenschap of bij falen van anticonceptie te worden ingenomen.

Beiden zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist. Ben je 21 jaar of jonger, dan is de morning after pil gratis als je een recept haalt bij je huisarts.

De noodpil is niet hetzelfde als de abortuspil!

Morning after spiraaltje

Wanneer je voor het slikken van de morning after pil (noodpil) te laat bent, of bezwaarlijk is, kun je het noodspiraaltje overwegen. Dit is een gewoon, koperhoudend spiraaltje dat door een arts tot vijf dagen na onbeschermd geslachtsverkeerd geplaatst kan worden.

Het spiraaltje voorkomt in 99% van de gevallen een zwangerschap. Een spiraaltje kun je laten plaatsen door een arts van ASK. Vermeld bij het maken van een afspraak dat je een noodspiraal wilt laten plaatsen. Je kunt hiervoor ook een afspraak maken bij je eigen huisarts.

Veelgestelde vragen