• Ik zorg al alleen voor twee kinderen, een derde kan ik echt niet aan.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Ik sta helemaal achter mijn besluit, dankzij de warme ontvangst van de fijne mensen uit de kliniek.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Ik voelde mij heel serieus genomen en ging uiteindelijk opgelucht naar huis

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Wat een keuze: ik had gewoon nooit gedacht dat ik ooit voor deze beslissing zou komen te staan.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

Uitstrijkje

In Nederland krijgen vrouwen tussen de 30 en 60 jaar één keer in de vijf jaar een uitnodiging van de overheid voor een gratis onderzoek naar baarmoederhalskanker. Met dit bevolkingsonderzoek kan baarmoederhalskanker, maar ook het voorstadium van baarmoederhalskanker, ontdekt worden. Eens in de vijf jaar is voldoende om baarmoederhalskanker vroeg op te sporen, omdat het lang duurt (10 tot 15 jaar) voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Het onderzoek bestaat uit het laten maken van een uitstrijkje. Het uitstrijkje wordt in het laboratorium onderzocht en beoordeeld.

In de regel word je opgeroepen voor het maken van een uitstrijkje bij je eigen huisarts.Wil je dit liever niet, dan kun je hiervoor ook een afspraak maken bij de ASK kliniek. Je krijgt dan een consult bij één van de Rutgershuis artsen. Hierbij betaal je alleen de kosten van het consult. 

Uitstrijkje op eigen initiatief
Het is ook mogelijk om op eigen initiatief een uitstrijkje te laten maken. Bijvoorbeeld als je klachten hebt als vaginale afscheiding of bloedverlies en je je daarover zorgen maakt. Indien nodig kan de arts dan ook een echo maken van de baarmoeder en de eierstokken. De kosten voor het consult en ook het laboratorium, dien je in dit geval bij ons te voldoen. 

Veelgestelde vragen