• Is het nu al klaar? En die prikken dan? Die heb ik helemaal niet gevoeld!

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Ik voelde mij heel serieus genomen en ging uiteindelijk opgelucht naar huis

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Ik zorg al alleen voor twee kinderen, een derde kan ik echt niet aan.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Ik dacht dat bij mij de pil niet werkte. Blijkt dat ik hem jaren verkeerd heb gebruikt!

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

Overgang

De overgang is de fase waarin de eierstokken geleidelijk ophouden met de productie van oestrogenen. De periode waarin dat gebeurt, ligt bij de meeste vrouwen tussen het 45ste en 50ste levensjaar. Rond het 50ste levensjaar komt een vrouw in de menopauze; dat is het moment waarop de laatste menstruatie plaatsvindt. Veel vrouwen ervaren klachten tijdens de overgang.

Klachten
De overgang kan gepaard gaan met veel lichamelijke veranderingen. Je oestrogeenspiegel wisselt door de verandering van de rijping van de eicellen. Wanneer de rijping helemaal stopt, daalt de oestrogeenspiegel definitief. Dit kan klachten als bloedverlies en opvliegers tot gevolg hebben. Opvliegers zijn hittegolven die gepaard gaan met overmatig zweten en een rood hoofd. Tijdens de overgang kun je ook last hebben van emotionele klachten, zoals nervositeit en neerslachtigheid. Verder kun je last hebben van slapeloosheid.

Behandelen
Een arts of verpleegkundige kan je adviezen geven op het gebied van voeding en leefgewoontes om de klachten te verminderen. Soms kunnen overgangsklachten ook met medicijnen worden behandeld. Ook hiervoor kun je een afspraak maken op één van de Rutgershuisspreekuren.

Veelgestelde vragen