• Thuis praten we nooit over seksualiteit. Hier kan dat gewoon en ik voel me er niet eens ongemakkelijk bij.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Wat zijn jullie vriendelijk! Ik had me jullie veel strenger voorgesteld.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Wat fijn dat mijn vriend erbij mocht blijven!

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Ik zorg al alleen voor twee kinderen, een derde kan ik echt niet aan.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

Seksuele problemen

Seks zou voor iedereen gewoon prettig moeten zijn. Toch heeft bijna iedereen wel eens een vraag, een klacht of een probleem bij de beleving van seksualiteit. Mogelijk heb je vragen over geslachtsorganen of over seksuele problemen zoals pijn bij het vrijen of erectieproblemen. Het is dan goed te weten dat klachten of problemen bij seks vrijwel altijd op te lossen zijn.

In de ASK kliniek kun je bij diverse seksuologen een afspraak maken. Voor meer informatie www.rutgerszuid.nl of www.rutgershuis-oost.nl

Erectieproblemen
Erectieproblemen verminderen voor veel mannen en vrouwen het plezier in het vrijen. Je wilt wel, maar het lukt niet. Je krijgt geen erectie of je erectie verslapt veel te vroeg. Dat is lastig als je wilt vrijen en bovendien hebben veel mannen met erectieproblemen last van gevoelens van schaamte en angst.

Meestal worden erectieproblemen veroorzaakt door een combinatie van fysieke en mentale problemen. Een seksuoloog kan je helpen de problemen op te lossen of verminderen. Eventueel kunnen medicijnen of hulpmiddelen uitkomst bieden.

Orgasmeproblemen
Het niet klaar kunnen komen is een veelvoorkomend probleem (vooral bij vrouwen). Uit onderzoek blijkt dat er nog steeds vrouwen zijn die zelden of nooit een orgasme hebben tijdens de gemeenschap.

Het uitblijven van een orgasme kan verschillende oorzaken hebben. Van verkeerde stimulatie tot het hebben van remmende gedachten of angst voor controleverlies. Met de hulp van een seksuoloog kun je heel goed werken aan de oplossing van je probleem. Bijvoorbeeld door andere technieken of manieren van vrijen uit te proberen, angst- en schuldgevoelens uit te bannen of remmende gedachten en verkeerde aannames weg te nemen.

Geen zin in vrijen
Als je structureel geen zin hebt in seks, kan een verschil in verlangen voor jou en je partner belastend zijn en invloed hebben op je relatie, maar ook op je welzijn.

Er zijn tal van mogelijke oorzaken voor je gebrek aan zin in seks. Misschien ben je moe, gespannen of heb je in het verleden iets meegemaakt waardoor je weinig of geen zin in seks meer hebt. In veel gevallen kunnen eventuele drempels of problemen die je ervaart, weggenomen worden. Een seksuoloog kan je, eventueel samen met je partner, helpen om je seksualiteitsbeleving te herontdekken.

Vaginisme
Pijn bij of na het vrijen ontneemt veel mensen het plezier in seks. Zowel mannen als vrouwen hebben hier soms last van, in verschillende vormen en vanwege verschillende oorzaken. Bij vrouwen is vaginisme een veel voorkomende oorzaak van pijn bij het vrijen.

Vaginisme ontstaat als je je niet kunt ontspannen. De spieren van je vagina spannen zich dan voor of tijdens de penetratie aan, waardoor de ingang nauwer wordt. Ook kan het voorkomen dat je vagina droog wordt, wat ook heel pijnlijke gevolgen kan hebben.

Met de hulp van een seksuoloog kun je leren hoe je je beter kunt ontspannen en beter naar je lichaam kunt luisteren. Aan de hand van gesprekken leren jij en je partner hoe je jouw onwillekeurige verkramping stap voor stap samen het hoofd kunt bieden. Bij sommige klachten is het goed om ook naar de arts van onze kliniek te gaan voor onderzoek. Deze kan beoordelen of er lichamelijke oorzaken zijn en wat daar eventueel aan gedaan kan worden.

Handicap
Als je een handicap hebt of lijdt aan een ernstige ziekte, is seks niet altijd even vanzelfsprekend. Mogelijk schaam je je voor je eigen lichaam. Misschien lijkt je relatie door je ziekte of handicap veranderd. Of wellicht zijn er fysieke drempels die het liefdesspel in de weg staan.

Toch hoeft een handicap of ziekte geen enkele belemmering te vormen voor een volwaardig seksleven. Er zijn hulpmiddelen, technieken, tips en trucs in overvloed die je het plezier in seks terug kunnen geven. Een seksuoloog kan je helpen bij het verkennen van de mogelijkheden en het overwinnen van eventuele fysieke of mentale drempels. 

Seksueel geweld
Een ervaring van seksueel geweld is vaak erg ingrijpend. Als je te maken hebt (gehad) met seksueel geweld, dan is het belangrijk dat je hulp zoekt. Je kunt terecht bij je huisarts voor eerste opvang. Ook een psycholoog kan je helpen bij het verwerken van de negatieve en akelige ervaringen.

Ervaar je ook in een later stadium nog problemen met seks die te maken hebben met je ervaring van seksueel geweld, dan kunt je altijd ook terecht bij de seksuoloog.

Veelgestelde vragen