• Wat fijn dat mijn vriend erbij mocht blijven!

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Die krampen waren wel pijnlijk, maar duurden niet lang. Door jullie uitleg wist ik dat het bijna voorbij was.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Ik vond een eendenbek altijd vreselijk, maar nu weet ik hoe ik me moet ontspannen.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Wat een keuze: ik had gewoon nooit gedacht dat ik ooit voor deze beslissing zou komen te staan.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

Sterilisatie

Mannen kunnen bij ASK Arnhem ook terecht voor sterilisatie, ofwel: vasectomie. Een verwijzing hiervoor verkrijg je via je huisarts of via het Rutgershuis. Bij een vasectomie maakt de arts hoog in de balzak een onderbreking in beide zaadleiders. De uiteinden worden afgebonden. Hiermee komen de spermacellen niet meer in het ejaculaat terecht. Na verloop van tijd stopt dan de productie van zaadcellen in de teelbal. De onvruchtbaarheid na vasectomie is definitief. Zeer zelden ontstaat na verloop van tijd een nieuwe verbinding tussen de afgebonden uiteindes.

Afspraak en kosten
Je kunt telefonisch een afspraak maken voor een vasectomie op werkdagen van 9 uur tot half 5. De kosten voor een vasectomiebehandeling kun je bij ons opvragen. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken voor een extra voorgesprek. Hiervoor brengen we een consultprijs in rekening. De kosten kun je bij de receptie voldoen (contant of pinnen), voor aanvang van de behandeling. Heb je een afspraak, maar ben je verhinderd of kom je om een andere reden niet? Geef dit dan minimaal 24 uur van tevoren door, zodat de receptioniste een andere cliënt kan laten komen op het afgesproken tijdstip. Wanneer je te laat of niet afbelt, brengen we de kosten voor het consult of de behandeling bij je in rekening.

Voor de behandeling
Drie dagen voor de behandeling scheer je de balzak of verwijder je het haar met ontharingscrème. Het hele scrotum tot naast de penis dient vrij van haar te zijn. Wij raden je aan in ieder geval niet op de fiets naar de kliniek te komen en ervoor te zorgen dat iemand je naar huis kan rijden. Neem een strakke zwembroek of onderbroek mee voor na de behandeling. Als je bloedverdunnende middelen gebruikt, zal deze medicatie in overleg met je behandelend arts enige dagen voor de sterilisatie gestopt moeten worden.

De behandeling
Voorafgaand aan de ingreep krijg je een verdoving in de balzak met een dun naaldje. Hierna is de procedure pijnloos. Via een kleine opening in de huid wordt een centimeter van de zaadleider verwijderd en de uiteinden afgebonden. Hierna wordt de procedure aan de andere kant op dezelfde wijze uitgevoerd. De huid wordt gehecht met een oplosbare hechting die na uiterlijk 3 weken verdwijnt.

Na de behandeling
Bewegingen van de balzak kunnen vooral de eerste twee weken gevoelig zijn. Na een aantal dagen kunnen de huidhechtingen wat gaan irriteren. Als dat zo is, kun je een week na de ingreep in bad waardoor de draadjes sneller oplossen en irritatie afneemt. Fietsen, sporten en zware arbeid verrichten is de eerste twee weken niet verstandig. Een tijdelijke, geringe blauwverkleuring van de balzak en/of basis van de penis komt regelmatig voor na sterilisatie. Ook wat bloed- of vochtverlies uit de wondjes is niet verontrustend en gaat in de regel vanzelf over. Bij een zeer klein deel van de mannen treedt een nabloeding of wondinfectie op. Neem bij vragen of problemen gerust contact met ons op.
De eerste maanden na de vasectomie komen de zaadcellen die bij de prostaat opgeslagen zijn nog vrij in het sperma. Je bent gedurende die periode dus nog vruchtbaar! Gebruik daarom een voorbehoedsmiddel tot de spermacontrole heeft aangetoond dat je niet meer vruchtbaar bent.

Controle
Na twee tot drie maanden en ten minste twintig zaadlozingen wordt het sperma gecontroleerd op zaadcellen. Het is je eigen verantwoordelijkheid om de controle te laten uitvoeren. Je kunt pas stoppen met anticonceptie als de uitslag helemaal goed is. Soms komt het voor dat nog enkele zaadcellen aanwezig zijn en een tweede controle na een week of zes moet worden uitgevoerd.

Veelgestelde vragen