• Ik voelde mij heel serieus genomen en ging uiteindelijk opgelucht naar huis

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Ik zorg al alleen voor twee kinderen, een derde kan ik echt niet aan.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Wat fijn dat mijn vriend erbij mocht blijven!

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

 • Wat zijn jullie vriendelijk! Ik had me jullie veel strenger voorgesteld.

  Bel direct

  T 026 44 36 457

  of laat je
  terug bellen

Veelgestelde vragen

Voor al je vragen kun je terecht bij onze specialiste Josephine. Hieronder zie je de meest gestelde vragen.

 • Wat zijn mijn keuzes als ik onbedoeld zwanger ben?

  Ben je onbedoeld zwanger, dan zijn er drie mogelijkheden.

  • De onbedoelde zwangerschap is wel gewenst. Neem dan contact op met jouw huisarts of een verloskundigenpraktijk.
  • Je bent ongewenst zwanger en kiest voor een abortus. Neem dan contact op met jouw huisarts die je kan verwijzen naar ASK Eindhoven of ASK Arnhem. Je kunt ook rechtstreeks contact met ons opnemen.
  • Je bent ongewenst zwanger en kiest voor pleegouderzorg of afstand te doen ter adoptie. Jouw huisarts kan je daarbij ondersteunen of je kunt naar de FIOM gaan. Deze organisatie is gespecialiseerd in begeleiding bij onbedoelde zwangerschap, abortus en afstand doen. Voor een adres van het FIOM in jouw omgeving kun je kijken op de website www.fiom.nl

  Jij kunt het beste zelf heel zorgvuldig de beslissing nemen die jou het beste lijkt. Hoewel jij het besluit moet nemen, is het vaak prettig als jij jouw probleem met iemand anders kunt bespreken. Kom je er zelf niet helemaal uit, dan kun je een afspraak maken bij jouw huisarts, ASK Eindhoven of ASK Arnhem voor een gesprek.

 • Tot hoeveel weken zwangerschap kan ik een behandeling krijgen?

  Bij ASK Eindhoven kun je terecht tot 13 weken zwangerschap; Bij ASK Arnhem kun je terecht tot 17 weken zwangerschap.

 • Hoe kan ik een afspraak maken?

  Je kunt telefonisch een afspraak maken van maandag t/m donderdag tussen 8.15 en 16.30 en op vrijdag tussen 9.00 en 16.30. Ons telefoonnummer is +31 (0)40 2946555 of +31(0)26 44 36 457.

  Wanneer je eigen medicatie gebruikt of een medische bijzonderheid heeft, wil je dat dan bij het maken van de afspraak melden?

  Hou bij het maken van een afspraak ook je BSN bij de hand. Dit nummer staat o.a. op je rijbewijs, identiteitskaart en de pas van je zorgverzekering.

 • Moet ik lang wachten voor een behandeling?

  Meestal kun je binnen een week een afspraak krijgen. Als je langer dan zestien dagen ‘over tijd’ bent, moeten we wel bij het maken van de afspraak rekening houden met de vijf dagen bedenktijd

 • Waarom gelden er vijf dagen bedenktijd, ik heb toch al nagedacht?

  De Nederlandse wet bepaalt een bedenktijd van vijf dagen. Dat wil zeggen dat je minimaal vijf dagen moet nadenken over jouw besluit om de zwangerschap af te breken, nadat je daarover met een arts heeft gesproken. Behandeling kan vanaf de zesde dag plaatsvinden.

  Als je niet langer dan zestien dagen ‘over tijd’ bent, geldt de wettelijke termijn van vijf dagen bedenktijd niet.

 • Kan ik ook zonder verwijsbrief van mijn huisarts of gynaecoloog bij jullie terecht?

  Als je niet langer dan zestien dagen ‘over tijd’ bent, heb je geen verwijsbrief nodig.

  Ben je verder dan zestien dagen ‘over tijd’ dan is een verwijsbrief van jouw huisarts of een andere arts het bewijs dat je minimaal vijf dagen hebt nagedacht over jouw besluit om de zwangerschap af te breken.

  Als je liever niet naar jouw eigen arts gaat, kun je op de Rutgersafdeling met één van de artsen spreken over jouw voornemen tot het afbreken van de zwangerschap. Behandeling kan vanaf de zesde dag na dit gesprek plaatsvinden.

 • Worden de kosten van de behandeling gedekt door mijn ziektekostenverzekering?

  Als je in Nederland woont, hoef je niet voor de behandeling te betalen en worden de kosten vergoed door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Om vast te stellen of je AWBZ-gerechtigd bent, hebben wij jouw geldige verzekeringspas of polis van jouw ziektekostenverzekering nodig. Verder vragen wij om een geldig identiteitsbewijs, zoals paspoort of rijbewijs, mee te nemen.

  Als je niet in Nederland woont, betaal je de kosten van de behandeling zelf. Het tarief wordt bepaald door de Nederlandse ziekenhuis autoriteiten en wisselt per jaar. Voor de actuele prijzen kun je contact met ons opnemen.

 • Ik ben minderjarig. Heb ik toestemming van mijn ouders nodig?

  Als je jouw ouders niet op de hoogte kan brengen, breng dan in ieder geval jouw huisarts of een andere arts op de hoogte en neem dan contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)26 4436457 of (0)40 2946555.

  Ben je 16 jaar of ouder, dan heb je geen toestemming van je ouders nodig.

 • Hoe zit het met de privacy?

  In het belang van jouw privacy mogen wij geen informatie doorgeven aan derden. Wanneer je weet dat een familielid of vriend(in) zal opbellen en geïnformeerd moet worden, laat dat dan even weten aan de receptie.

  In de kliniek worden administratieve en medische gegevens over jou vastgelegd in een dossier. Met deze gegevens gaan we zeer zorgvuldig om, geheel in overeenstemming met de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

 • Wat moet ik meenemen naar de kliniek?

  Wij vragen je om:

  • een identiteitsbewijs, zoals paspoort of rijbewijs, mee te nemen.
  • Ook hebben we jouw verzekeringspas nodig. Als je niet verzekerd bent, neem dan contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)26 4436457 of +31(0) 40- 2946555.
  • Verder vragen wij mee te nemen:
   • Een nachthemd of lang T-shirt
   • Een badjas
   • Slippers of sokken
   • 2 extra onderbroeken, liever geen strings
   • Indien mogelijk jouw bloedgroep kaart
 • Hoe lang duurt het totale verblijf in de kliniek inclusief voorzorg en nazorg?

  In totaal moet je rekening houden met een verblijf van ongeveer 3 uur in de kliniek .|

 • Waar moet ik op letten op de dag van de behandeling?

  Wanneer je een afspraak hebt voor een behandeling onder narcose is het belangrijk dat je na 12 uur ‘s nachts nuchter blijft, dus je mag dan niets meer eten en drinken en bij voorkeur niet roken.

  Wanneer je eigen medicatie hebt, moet je dat bij het maken van de afspraak melden. Doorgaans kun je de eigen medicatie zoals gewoonlijk gebruiken, ook op de dag van de behandeling.

  Probeer vooral op tijd te komen ondanks files ed.

 • Wat gebeurt er op de dag van de behandeling?

  Bij aankomst meld jij je bij de receptie, daarbij worden de persoonsgegevens gecontroleerd, waarna een medische vragenlijst wordt overhandigd. Deze vragenlijst moet je zelf invullen. Nadat je deze vragenlijst hebt ingevuld, heb je een vooronderzoek bij één van onze artsen. Daarbij wordt een echo gemaakt om de zwangerschapsduur vast te stellen. Aansluitend heb je dan een gesprek met een verpleegkundige. Tijdens dit gesprek wordt jouw besluit besproken, informatie gegeven over de behandelmethode en krijg je, als je dat wilt, informatie over anticonceptie.

  Afhankelijk van de zwangerschapsduur variëren de behandelmethode en de observatietijd. Na de behandeling mag je een half uurtje uitrusten en krijg je wat te drinken. Desgewenst krijg je nog extra uitleg over anticonceptie. Ook krijg je informatie over het verloop na de abortus en tevens antibiotica voorgeschreven tegen infecties.

  Na drie - vier weken dient een controle plaats te vinden. Dit kan bij de huisarts of in de ASK kliniek. In sommige situaties kun je dit ook zelf thuis doen. Dit wordt, tijdens de behandeldag, met jou besproken. 

 • Wat gebeurt er tijdens het vooronderzoek door de arts?

  Nadat je een vragenlijst hebt ingevuld, doet de arts een medisch vooronderzoek en stelt met behulp van echografie vast hoe lang je precies zwanger bent. Dit is nodig om de behandelmethode vast te stellen.

 • Is het erg als je al eerder een abortus hebt ondergaan?

  Een eerdere abortus geeft geen lichamelijke problemen voor de behandeling.

 • Heeft een abortus gevolgen voor mijn vruchtbaarheid?

  Een abortus uitgevoerd op de manier volgens de richtlijnen van de abortushulpverlening door een deskundige arts heeft geen invloed op de vruchtbaarheid

 • Wanneer kan ik na een abortus weer zwanger worden?

  Na een abortus ben je vrijwel meteen weer vruchtbaar.

 • Wat is een overtijdsbehandeling?

  De overtijdbehandeling is een afbreken van de zwangerschap die gedaan wordt indien je maximaal 16 dagen overtijd bent. Je hebt hiervoor geen verwijzing van een arts nodig en er geldt geen wettelijke vijf dagen bedenktijd. De duur van de zwangerschap wordt bepaald met een echo.

  Als de echo uitwijst dat er nog geen vruchtzak zichtbaar is of als deze erg klein is, kan het voorkomen dat de overtijdbehandeling wordt uitgesteld. Wanneer je verder zwanger bent moet er voor een abortus aan de 5 dagen wettelijke bedenktijd voldaan worden.

 • Hoe wordt een abortusbehandeling uitgevoerd?

  Tot 9 weken zwangerschap kun je kiezen voor de abortuspil. Je krijgt na de echo, voor de precieze termijn bepaling, bij ons in de kliniek een medicijn met een “anti-zwangerschapshormoon" dat er voor zorgt dat de zwangerschap zich niet verder ontwikkelt. Een of twee dagen later krijg je, thuis of in de kliniek, prostaglandinetabletten die de baarmoeder doen samentrekken zodat de vrucht wordt afgestoten. Je kunt ook kiezen voor een zuigcurettage.

  Tot 13 weken is een zuigcurettage mogelijk met plaatselijke verdoving.

  Bij een zuigcurretage wordt het baarmoederhalskanaal, via de vagina, verdoofd en iets wijder gemaakt. Vervolgens wordt een dun buisje ingebracht en het weefsel afgezogen. Dat kan gepaard gaan met een kramp in de baarmoeder die voelt als een lichte wee. De curettage duurt ongeveer 2 minuten.

  Vanaf 13 weken moet de baarmoedermond verder worden opgerekt en wordt de vrucht met instrumenten verwijderd. Daarna wordt de baarmoeder schoongemaakt door middel van een curettage. Deze behandeling is alleen mogelijk in ASK Arnhem. Soms is het nodig dat je enkele uren voor de ingreep prostaglandinetabletten krijgt, die de baarmoederhals soepel maken.

  indien jij dat wenst kan het bij ASK Arnhem en ASK Eindhoven onder narcose.

 • Doet de behandeling pijn?

  Bij behandeling met plaatselijke verdoving slaap je niet en voel je wat er gedaan wordt. Of de ingreep meer of minder pijnlijk is, zal voor iedere vrouw verschillend zijn. Je voelt meestal wel wat krampen tijdens het laatste deel van de behandeling wanneer de baarmoeder leeg raakt. Ook na de behandeling kun je nog wat krampen blijven voelen. Dit gevoel is het beste te vergelijken met sterke menstruatiepijn.

  Bij behandeling met narcose krijg je, via een naald in de arm, een slaapmiddel en pijnstiller toegediend. Tijdens de narcose, wanneer je slaapt, merk je niets van de behandeling. Pas als de behandeling voorbij is, word je wakker gemaakt. Je voelt je daarna nog wat slaperig en soms wat duizelig. Ook na die behandeling kun je nog wat krampen blijven voelen.

 • Kan mijn partner of begeleider bij de behandeling aanwezig zijn?

  Bij een behandeling met lokale verdoving is het, indien jij dat wilt, mogelijk dat jouw partner of begeleider bij de behandeling aanwezig is. 

 • Welke complicaties kunnen er optreden?

  De kans op een complicatie tijdens of na de ingreep is heel klein (< 0,3%) en neemt toe met de duur van de zwangerschap. Mogelijke complicaties kunnen zijn: overmatig bloedverlies of zeer zelden beschadiging van de baarmoeder. Er is bij deze complicaties een samenwerking met een regionale ziekenhuis.

 • Kan ik na de abortusbehandeling een spiraal laten plaatsen?

  Tot een zwangerschap van ongeveer 10 weken kun je, aansluitend aan de behandeling, in de meeste gevallen een spiraal laten plaatsen. Voor het actuele tarief voor de plaatsing van de spiraal kun je contact met ons opnemen. Een aantal ziektekostenverzekeringen dekt (een gedeelte van) de kosten van de spiraal en/of (een gedeelte van) het tarief voor de plaatsing van de spiraal. Voor de vergoeding kun je contact opnemen met jouw verzekeraar.

 • Waar moet ik op letten in de dagen na de behandeling?

  Na de behandeling krijg je uit voorzorg antibiotica tegen infecties. Als je na de derde dag meer dan 38 graden koorts hebt, neem dan contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)26 4436457 of +31(0)40 2946555.

  Je mag pijnstilling zoals, Ibuprofen of naproxen innemen. Je kunt dat eventueel combineren met paracetamol.

  De eerste 1-2 weken na de behandeling mag je geen seks met contact in de vagina hebben. In deze weken raden wij jou af om tampons te gebruiken. Het kan overigens voorkomen dat je de eerste dagen na de behandeling niet of weinig vloeit. Het is beter om niet te gaan zwemmen en geen bad te nemen. Wel mag jij je douchen.