Feiten en fabels over soa’s

Een gênante aandoening

Het is de meest gênante aandoening die jij je maar kan voorstellen om mee naar de huisarts te gaan.
We hebben het over een soa. Een soa is een aandoening aan jouw geslachtsdelen. Deze kan zich uiten op allerlei manieren die je ziet.
Denk bijvoorbeeld aan jeuk, bultjes en uitslag op je geslachtsdelen. Daarnaast zijn er echter ook soa’s die je niet direct ziet.
Je bemerkt alleen een aantal bijwerkingen die je niet direct als soa zal herkennen. Chlamydia is een dergelijke aandoening die je niet mag negeren.
We hebben over soa’s een aantal feiten en fabels voor je op een rij gezet.

Een soa krijg je bij een slechte hygiëne

Het is een heel hardnekkige fabel dat je een soa zomaar kan oplopen door een slechte hygiëne.
Dit blijkt in de praktijk niet zo te zijn. Ook al ben je nog zo schoon en verzorg jij je lichaam nog zo goed; een soa ligt op de loer.
Deze heeft namelijk niet te maken met jouw hygiëne. Een soa is een aandoening die je krijgt via jouw bedpartner.
Het is een infectie die via de geslachtsdelen wordt overgedragen. Het feit dat jij dus niet voldoende je geslachtsdelen of je handen wast is verder niet van toepassing bij de verspreiding van een soa.

Met één vaste bedpartner krijg je geen soa

Dit is een fabel die we helaas eveneens moeten ontkrachten. Je denkt dat je met één vaste bedpartner geen soa kan oplopen.
Jullie mogen dan al een behoorlijk lange tijd een relatie samen hebben, het risico op een soa is aanwezig.
De reden hiervan is dat jij helaas niet weet of jouw bedpartner wel even monogaam is als jij.
Wanneer jouw bedpartner is vreemdgegaan kan het zijn dat hij of zijn daarbij een soa heeft opgelopen.
Je kan dus een soa oplopen, zelfs wanneer je al jaren samen bent. Het is dus goed om altijd alert te blijven op de symptomen van een soa.

Heb je afscheiding, dan heb je een soa

Op het moment dat je als vrouw last krijgt van vaginale afscheiding kan dat een teken zijn dat je een soa hebt opgelopen.
We zeggen al met nadruk dat het zo kan zijn. Niet in alle gevallen duidt namelijk afscheiding op een soa. Heb je een soa, dan zal de afscheiding in de meeste gevallen geel of groenig zijn.
Het duidt op een ontsteking ergens in je geslachtsdelen. In principe hebben de meeste vrouwen gedurende hun cyclus last van afscheiding op bepaalde momenten. Deze afscheiding is in de meeste gevallen wittig of transparant. Er is dan doorgaans weinig om je zorgen over te maken. Op het moment dat de geur van afscheiding opeens scherper wordt, er een verandering is in de hoeveelheid of kleur is het zaak dat je aan de bel trekt bij de huisarts.

Ik heb alleen anale seks; ik kan geen soa hebben

Het is een fabel wanneer je denkt dat je bij anale seks geen soa kunt oplopen.
Dat geldt ook bij orale seks. Een soa kan je namelijk oplopen wanneer je bij je partner contact hebt met slijmvliezen, bloed, vaginaal vocht of sperma.
Ook al heb je dus geen vaginale seks, dan kan je alsnog een soa oplopen. Zelfs wanneer jij het sperma van je partner niet inslikt kan je een soa oplopen.
Het komt immers bij orale seks alsnog in je mond terecht waarna de soa via je slijmvliezen wordt opgenomen.

Bij seks met een condoom krijg je geen soa

Dat is een waarheid. Een echt feit. Een condoom is de enige en beste manier om geen soa op te lopen wanneer je seks hebt.
Laat je niet ompraten door opmerkingen als ‘met een condoom voel je minder’.
Zelfs wanneer jouw partner een soa heeft is deze niet overdraagbaar wanneer je gebruik maakt van anticonceptie in de vorm van een condoom.
Bij alle andere vormen van anticonceptie  ben je niet automatisch beschermd tegen een soa.
Het is zaak dat jij altijd een condoom bij je hebt wanneer je bij je partner bent. Je weet immers nooit wanneer jullie zin in seks krijgen.
Het is geen schande om een condoom in je tas te hebben zitten. Zorg er wel voor dat het folie eromheen niet kan beschadigen.
Dit zou de hele werking van het condoom teniet doen.

Seks met een nieuwe partner is na een maand wel veilig

Dit is iets wat vooral wordt verteld in kringen zoals datingsites.
Feit is dat seks met een nieuwe partner de eerste drie maanden niet helemaal veilig is.
Houd er rekening mee dat jullie het de eerste drie maanden met een condoom moeten doen.
Daarna kunnen jullie je beiden op een soa laten testen. Is er dan geen sprake van een soa, dan kunnen jullie zonder condoom seks hebben.
Let wel; we gaan er dan vanuit dat zowel jij als je nieuwe partner monogaam zijn.
De reden hiervan is simpel; een soa heeft een maximale incubatietijd van 3 maanden.

Een partner met een soa, dat zie je gelijk

De meeste mensen beweren dat ze het gelijk zien wanneer een partner een soa heeft.
Dat krabben aan je geslachtsdelen valt toch wel op. Feit is dat je sommige geslachtsziekten niet kan zien aan de buitenkant.
We benoemden al chlamydia.
Dit is een geslachtsziekte die zich uit in hele subtiele lichamelijke verschijnselen zoals onverklaarde pijn in de onderbuik.
Doordat deze ziekte ongemerkt je eierstokken aantast kan het leiden tot onvruchtbaarheid terwijl jij al die tijd niets in de gaten hebt.
Op het moment dat jij dus last krijgt van een branderig gevoel bij het plassen, gekleurde afscheiding of pijn in de onderbuik is het dus zaak dat je naar de huisarts gaat voor een test.
De ziekte kan eenvoudig met een antibiotica worden bestreden.
Wacht je te lang met de gang naar de huisarts, voornamelijk uit schaamte, dan is de kans groot dat de ziekte zijn verwoestende werk in jouw lichaam zal doen.
Je kan dan last krijgen van ernstige ontstekingen in je onderbuik of bekken waardoor onvruchtbaarheid bij de vrouw op de loer ligt.