Wat te doen als een zwangerschap niet lukt?

Een kind krijg je niet zomaar

Het klinkt heel natuurlijk; een kind krijgen. Toch is het voor veel stellen lastig om in verwachting te raken. De reden hiervan kan heel divers zijn. We hebben een aantal situaties omschreven waarin een zwangerschap niet zomaar zal lukken. Daarnaast keken we naar een aantal oplossingen voor dit probleem. Je zal zien dat de oplossing niet altijd medisch hoeft te zijn.

Wanneer spreek je van een moeizame zwangerschap

Op het moment dat je besluit dat jij en je partner een kind willen zullen jullie er waarschijnlijk voor de volle 100 procent voor gaan. Wanneer zwanger worden niet gelijk lukt is dat geen enkele reden tot paniek. Je zal een jaar actief moeten werken aan een zwangerschap voordat je echt mag stellen dat in verwachting raken moeilijk gaat. Voor die tijd is het heel normaal dat een directe zwangerschap kan uitblijven.

Anticonceptie en de zwangerschap

De anticonceptie die jij en je partner gebruikten voordat jullie een kind wilden heeft nogal wat invloed op de snelheid waarmee jij in verwachting wil raken. Gebruikten jullie een condoom, dan is er niets aan de hand. Er is weinig veranderd met jouw hormoonspiegel waardoor een zwangerschap uit zal blijven. Ook wanneer je een koperspiraaltje gebruikte is er weinig verandering aan jouw lichaam geweest op hormonaal gebied. Dat ligt anders wanneer jij hormoon bevattende anticonceptie gebruikte.

De pil en het hormoonspiraaltje en hun nawerking

Gebruikte jij langere tijd een hormoonspiraaltje of de pil, dan is de kans groot dat je daar nog langere tijd de nawerking van zult ervaren. De hormonen die in de pil en in het hormoonspiraaltje zitten zullen nog langere tijd in jouw lichaam actief zijn nadat jij ermee bent gestopt. Dat heeft als gevolg dat jouw lichaam niet in staat is tot een zwangerschap gedurende die tijd. Dat kan een aantal maanden duren in het meest ongunstige geval. Dit is de reden waarom er een jaar staat voordat je mag stellen dat een zwangerschap bij jou niet zomaar lukt.

Een kwart ervaart problemen

Je zou het niet zeggen, maar ongeveer een kwart van alle vrouwen ondervindt problemen bij het in verwachting raken. Die problemen zijn er in heel veel vormen. Ongeveer drie procent van alle vrouwen heeft echt een vruchtbaarheidsprobleem. Bij de rest van de vrouwen is het een probleem wat zonder medisch ingrijpen verholpen kan worden.

Vaginisme, pijn uit het verleden

Een probleem wat geregeld voorkomt is vaginisme. Het lichaam van de vrouw verkrampt op het moment dat zij en haar partner seks willen hebben. Daardoor verkrampt ook de vagina waardoor penetreren niet mogelijk is. De oorzaak hiervan mag worden gezocht in traumatische ervaringen in het verleden. Denk in dat geval aan seksueel misbruik in de kindertijd of in de relationele sfeer. Wanneer hier sprake van is hoef je geen medisch circuit in. Het advies is om langs de huisarts te gaan. Deze zal een doorverwijzing geven naar een relatietherapeut. Het kan ook zijn dat er een doorverwijzing naar een psycholoog wordt gegeven. Op deze manier kan een trauma uit het verleden worden verwerkt. Dit is doorgaans de oplossing van het probleem van vaginisme.

Een doorstane geslachtsziekte

Een geslachtsziekte zal je niet altijd opmerken. Heb jij chlamydia doorgemaakt zonder dat je het doorhad, dan heb je doorgaans ontstekingen in het gebied van jouw voortplantingsorganen. De eierstokken kunnen verkleefd zijn geraakt, en er kunnen ontstekingen in je baarmoeder zitten. Dit heeft tot gevolg dat je mogelijk voor de rest van je leven onvruchtbaar bent. Ook met hulp van medische techniek is het in veel gevallen niet meer mogelijk om nog zwanger te worden.

Alcohol en roken maken meer kapot dan je lief is

Overmatig alcoholgebruik en / of roken zullen tot gevolg hebben dat jij verminderd vruchtbaar bent. Het heeft namelijk rechtstreeks zijn uitwerking op jouw hormoonspiegel. Daarnaast heeft het grote invloed op de kwaliteit van de eicellen en spermacellen. Willen jij en je partner kinderen en speelt dit probleem bij één van jullie of bij jullie beiden, dan zullen jullie een gezondere levensstijl moeten aanwenden. Het zal ook dan mogelijk een jaar duren voordat de kwaliteit van de eicellen en spermacellen weer op het juiste niveau is.

Als er geen medische oorzaak is

Is er geen medische oorzaak die een zwangerschap belemmert, dan zullen stellen vaak gaan grijpen naar allerhande technieken om alsnog in verwachting te kunnen raken. Hierdoor komt het geregeld voor dat zowel de man als de vrouw in de stress schieten. Dit maakt het in verwachting raken bepaald niet gemakkelijker. Daarom geven relatietherapeuten vaak het advies dat zij zich niet direct moeten richten op hun poging tot een zwangerschap wanneer ze seks hebben. Laat seks gewoon iets zijn waar man en vrouw van genieten is dan ook het meest gehoorde advies. Op het moment dat jij en je partner iedere dag, met de thermometer om de juiste temperatuur te bepalen, gespannen aan de slag gaan zal jouw lichaam gaan blokkeren. Wanneer man en vrouw plezier beleven aan de seks zullen er een aantal zaken gebeuren waardoor een zwangerschap kan worden bevorderd.

Waar een orgasme al niet goed voor is

Het orgasme bij de vrouw is iets wat bij veel stellen van een ondergeschikt belang is. Toch is dit iets waar veel waarde aan mag worden gehecht wanneer jullie een kinderwens hebben. Bij het orgasme van de vrouw worden namelijk de spermacellen van de man sneller en dieper de vagina in getrokken. Daardoor zijn ze eerder bij de eicellen van de vrouw. De kans op een bevruchting neemt dus behoorlijk toe wanneer de vrouw een orgasme krijgt tijdens de seks. Ook het wisselen van positie tijdens de seks, dus een ander standje, kan een zwangerschap bevorderen. Wanneer de vrouw graag bovenop zit zullen de spermacellen teruglopen naar beneden na het orgasme van de man. Een diepere penetratie waarbij de vrouw naar beneden buigt zal ervoor zorgen dat de spermacellen langer en dieper in haar vagina zullen komen. Een zwangerschap bevorderen hoeft dus niet altijd een stressvolle aangelegenheid te zijn.

Zwangerschapstest kopen doe je op byfit.nl/zwangerschapstest